onsdag 14. september 2011

Snorre Sturlason og Heimskringla.

Snorre Sturlason
Snorre Sturlason (1179-1241) - en av Islands rikeste og mektigste mann på sin tid - kom fra en høvdingslekt, og står bak to av de mest sentrale verkene i norrøn tid: Snorre-Edda og Heimskringla. Han vokste opp på gården Odde , der lærte han latin, teologi, lovene og norsk og islandsk historie.
      Det var mange blodige strider om makten på Island på den tida. Og i Norge utviklet det seg til en kamp om makten mellom kong Håkon Håkonsson og hertug Skule. Snorre var innblandet i striden både på Island og Norge, og der var han alliert med Skule. Håkon stemplet snorre somen forræder og en høstnatt ble Snorre oppsøkt av Håkons allierte på Island. Snorre prøvde å gjemme seg, men det var til ingen nytte.

Heimskringla - også kalt Norges Kongesagaer - er satt sammen av mange kongesagaer der sagaen om Olav den Hellige fyller nesten halve Heimskringla. Den forteller historien fra før Harald Hårfagres tid til Magnus Erlingson. Det er usikkert hvordan Heimskringla ble til, men det er fortsatt et storverk i den europeiske middelalderlitteraturen. 
     Selve navnet Heimskringla - eller Kringla Heimsins som den heter på norrøn - betyr "Verdensringen" eller "Jordskiva" og er de ordene hele verket begynner med, og er en geografisk beskrivelse av verden slik Snorre kjente den.
    Snorre brukte skaldekvadene som historisk kilde og skaldene diktet jo nettopp om kongens bedrifter.  Heimskringla ble oversatt til dansk alt på 1500-tallet, og fra 1800-tallet av har kongesagaene vært folkelesing i Norge. Heimskringla er trolig det verket som har gitt det største bidraget til nordmennenes bilde av sitt eget land i vikingtid og tidlig middelalder.

Kilde: Google.no og snl.no